Severna Indija (16.8. – 1.9.24)

Severna Indija

"Mali Tibet'' ali Ladak z najvišjim cestnim prelazom na svetu Khardung La (5602 m)

''pink city'' – Jaipur, prestolnica puščavske države Radžastan

Agra in nesmrtni spomenik ljubezni – Taj Mahal

Prestolnica Indije – New Delhi

 

datum: 16.8. – 1.9.24

odhod: letalo iz Ljubljane / Zagreba / Benetk

najm. število potnikov: 20

 

NAJBOLJŠE IZ PROGRAMA: Ladak – mali Tibet z  najvišjim cestnim prelazom na svetu, Khardung La, 5.602 m. nadm. v,; Jaipur – rožnata prestolnica puščavskega Radžastana;

Agra s Taj Mahalom, nesmrtnim spomenikom ljubezni; indijska prestolnica New Delhi.

 

PROGRAM POTOVANJA:

1. dan: LJUBLJANA / ZAGREB / BENETKE – NEW DELHI

Zbor potnikov na letališču dve uri pred odhodom, polet letala z vmesnim pristankom v New Delhi.

2. dan: NEW DELHI

Pristanek v jutranjih urah. Zgodnja prijava v hotel. Ogled 12–milijonske indijske prestolnice − New Delhi. Mesto se deli na staro in novo. Je odličen primer sobivanja različnih kultur in verstev. Dan bomo izkoristili za ogled indijske prestolnice, najprej se bomo podali v najstarejši del mesta. Stari Delhi je bil prestolnica muslimanske Indije od 11. do 18. stoletja in še vedno so vidni mnogi ostanki tega obdobja. Obiskali bomo slavno mošejo Džami Masjid (tretja največja na svetu) in občudovali izjemno arhitekturo. Najbolj nas bo vase posrkala tržnica Čandi Čowk, skozi se bomo popeljali z rikšo. Ogled še nekaterih znamenitosti in posebnosti, kot je veličastno svetišče Birla, posvečeno bogu Višnuju in sikhovsko svetišče Bangla. Če bo dopuščal čas, še ogled bahajskega Lotos templja.  Prenočevanje v hotelu.

3. dan: NEW DELHI – LEH

Zgodaj zjutraj prevoz do letališča in atraktiven polet čez najvišje gorstvo sveta Himalajo, ki se razteza 2000 km v dolžino in 500 km v širino. Pristanek v Lehu, prestolnici Ladaka na 3.500 m nadmorske višine. Nastanitev v hotelu, aklimatizacija in ogled mesta, ki je srce tibetanske kulture. Večerja in prenočevanje v hotelu.

4. dan: LEH

Po zajtrku si bomo najprej ogledali Shanti stupo na lepi razgledni točki. Japonsko stupo so zgradili leta 1985 za spodbujanje svetovnega miru. Skozi labirint ulic starejšega dela mesta bomo našli pot proti središču, kjer je mnogo raznovrstne ponudbe. Od trgovinic s spominki in tradicionalnimi izdelki do številnih restavracij, trgovin in tržnic. Zvečer si bomo lahko  ogledali tradicionalno kulturno predstavo s petjem in plesom. V lepem hotelu bomo imeli polni penzion ter čudovito in prijazno osebje, ki nas bo ves čas razvajalo. Prenočevanje.

5. dan: LEH – IZLET V VASI SHEY, TIKSE IN HEMIS – LEH

Po zajtrku se bomo z džipi odpeljali proti bližnjim dolinam in vasicam v okolici Leha. V Sheyu si bomo ogledali gompo (tibetanski budistični samostan) na izjemni lokaciji, ki se ponaša z največjim kovinskim kipom Bude v Ladaku. Bakren, a pozlačen kip je visok kar 12 m. Le nekaj kilometrov naprej je vasica Tikse in prelep samostan, čudovit primer ladaške arhitekture. Najlepše je na strehi, od koder pogled sega skoraj do neskončnosti… Smo mogoče pristali na luni? Ko se bomo naužili neverjetnih prizorov,  se bomo odpravili naprej proti Hemisu in si ogledali zanimive ostanke tibetanske zgodovine. Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

6. dan: LEH – KHARDUNG LA (5602 m ) – DISKIT

Po zgodnjem zajtrku se bomo odpravili proti najvišjemu gorskemu prelazu za motorna vozila na svetu. Khardung La je bil že od nekdaj pomemben prehod za trgovske karavane iz Kitajske, čez katerega je šlo okoli 10 000 konjev in kamel na leto. Na pot se bomo odpravili z našimi džipi. To bo gotovo en od vrhuncev našega potovanja. Po nekaj urni adrenalinski vožnji si bomo na vrhu prelaza Khardung La čestitali, saj smo morda dosegli osebni višinski rekord. Po kratkem postanku spust na drugo stran, proti dolini Nubra. Med vožnjo nas bo spremljala prelepa visokogorska pokrajina, ki ob rekah tudi ozeleni. Nastanitev, večerja in prenočevanje  v enem od preprostih hotelov v Diskitu.

7. dan: DISKIT – HUNDER – DISKIT

Po zajtrku se bomo odpeljali do čarobnega samostana, ki ga tradicionalno obiskuje tudi duhovni vodja vseh Tibetancev, njegova svetost Dalaj Lama. To je eden najlepših, urejenih in vzdrževanih samostanov v Ladaku. Razgledi z najvišjega nadstropja so dih jemajoči. Čas se tu ustavi. Popolna odmaknjenost, tako navzven kot navznoter, naravna meditacija. Vrnitev v hotel na kosilo in počitek. Popoldan se bomo odpeljali  v bližnjo vasico Hunder, mimo visokogorskih peščenih sipin do kamelje postojanke, kjer si bomo na 3000 m. nadm. višine privoščili kratek safari na posebnih dvogrbih baktrijanskih kamelah (doplačilo). Vrnitev v Diskit, večerja in prenočevanje.

8. dan: DISKIT – SUMUR – PANAMIK – DISKIT

Po zajtrku se bomo odpeljali v Sumur, kjer je velik samostanski kompleks, v katerem se izobražujejo mladi menihi in kjer hranijo obsežno zbirko tangkh – tibetanskih budističnih slik. Nadaljevanje vožnje po cesti  dokler v Panamiku ne pridemo do njenega konca. Smo prišli do konca sveta? Panamik je znan tudi po izviru termalne zdravilno vode, ki jo lahko preizkusite. Popoldne  vrnitev v Diskit, čakala nas bosta čaj in večerja. Prenočevanje.

9. dan: DISKIT – LEH

Po zajtrku se bomo poslovili od te odmaknjene in samosvoje doline in se odpravili v hrib proti gorskemu prelazu Khardung La (5602 m). Počasi, z vmesnimi postanki bomo dosegli vrh in ga že drugič zapisali med tiste nepozabne dogodke. Z vrha bomo lahko občudovali razgled na Ladakh pod nami z mesti, dolinami, rekami… Spust proti Lehu, prihod v mesto pozno popoldne. Nastanitev v našem hotelu. Prost večer na mestnih ulicah, možnost nakupov in uživanje gorskega vzdušja, posebnosti tibetanske kulinarike,… Prenočevanje v hotelu.

10. dan: LEH

V bližini bomo obiskali še dva samostana in uživali v nezemeljskih razgledih tibetanske pokrajine. Kdor bo želel, se bo za doplačilo lahko preizkusil s kratko vožnjo z raftom po reki Ind s piknikom ob obali (vse je varno, brez skrbi). Vrnitev v Leh in prosto za zadnje nakupe spominkov in druženja z domačini. Prenočevanje.

11. dan: LEH – DELHI

Po zgodnjem zajtrku odhod  na letališče in let nad Himalajo do indijske prestolnice. Pristanek v Delhiju, vožnja do središča mesta in nastanitev v hotelu. Popoldne si bomo ogledali nekaj znamenitosti New Delhija –  grobnica Mahatme Gandhija, parlament… Novi Delhi so v 19 st. zgradili Angleži in ga naredili za vladno mesto. Prenočevanje v hotelu.

12. dan: NEW DELHI – SIKANDRA – AGRA 

Po zajtrku vožnja v Agro, mesto v državi Utar Pradeš, največji indijski zvezni državi z več kot 150 milijoni prebivalcev. Na poti se bomo ustavili v Sikandri in ogledali kompleks, kjer je pokopan največji mogulski vladar Akbar. Popoldne ogled  trdnjave Agra Fort, ki pripoveduje zgodovino mogulskega imperija. Ogromne grobe stene je dal postaviti vladar Akbar, elegantne marmornate palače v notranjosti pa Šah Džahan. Njihova mogočnost in eleganca prevzameta vsakega obiskovalca. Prevzame pa tudi pogled na Tadž Mahal, ki nas vabi iz daljave. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

13. dan: AGRA – FATEHPUR SIKRI – JAIPUR

Po zajtrku ogled Tadž Mahala, ki je veličasten simbol nesmrtne ljubezni predzadnjega velikega Mogula Šah Džahana in njegove soproge Mumtaz Mahal. Sprehodili se boste po parku do bele marmornate palače – grobnice, uživali ob pogledu na prekrasne intarzije z lapis lazulijem in drugim poldragim kamenjem. Ogled enega od čudes sveta vam bo drag spomin za celo življenje. Dan bomo nadaljevali z vožnjo v državo Radžastan. Na poti se bomo ustavili v Fatehpur Sikriju – mestu zmage. Zgradil ga je vladar Akbar kot zahvalo ob rojstvu sina. Mesto je obdano s 17 m visokim obzidjem, ki skrbno varuje prelepe palače, mavzolej, mošeje, bazene in vrtove. V popoldanskih urah prihod v rožnato mesto Jaipur, kjer so tisočletje vladali člani klana Radžput in nedvomno pustili svoj pečat. Danes velja Jaipur za eno najlepših mest v Indiji. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

14. dan: JAIPUR

Po zajtrku vožnja do trdnjave Amber. Če bo mogoče, bomo na slonjem hrbtu obiskali rezidenco dinastije Radžputov, ki so kar 700 let živeli in uživali ob pogledu na okolico. Tudi vas bo pogled gotovo očaral. Obsežno obzidje še danes varuje palače, templje in vrtove. Mešanica kamna, marmorja, ogledal, poldragih kamnov in fresk pa pripoveduje zgodbo o blišču radžputskega domovanja. Sledil bo ogled Jaipurja – rožnatega mesta, ki velja za veliko izjemo med indijskimi mesti. Zgrajen je bil v 17. st., skrivnost njegove lepote je v matematiki in barvah. Najbolj znamenita je Palača vetrov oz. Hawa Mahal, ki je simbol mesta. Višek razkošne arhitekture pa je palača Džaj Singha, velikega mojstra v gradnji. Danes je velik del palače preurejen v muzej. Ogledali si bomo tudi izredno zanimiv Džantar Mantar; eden od petih observatorijev, ki jih je zgradil Džaj Singh. Na voljo bo tudi dovolj časa za obisk pisanih indijskih bazarjev, ki so prava paša za oči. Prenočevanje v hotelu.

15. dan JAIPUR – NEW DELHI

Po zajtrku vožnja v New Delhi. Za doplačilo na poti možen postanek za kamelji safari s kosilom. Prihod v mesto pozno popoldne, nekaj prostega časa za nakupe in raziskovanje po lastni izbiri. Še skupna poslovilna večerja, kjer si bomo izmenjali naše indijske vtise in izkušnje in drugačni odšli novim življenjskim izzivom naproti. Prenočevanje v hotelu.

16. dan NEW DELHI – ZAGREB / LJUBLJANA / BENETKE

Zgodaj zjutraj prevoz do letališča in polet letala s postankom na vmesnem letališču.      Pristanek na enem od letališč ( Zagreb, Benetke ali Ljubljana) in zaključek potovanja. 

 

CENA:  2.490 € na osebo  (najmanj 20 oseb)

 

V ceno je všteto: letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine, prevozi s   klimatiziranim avtobusom po programu, notranji let v ekonomskem razredu Delhi-Leh Delhi,  6 nočitev v hotelih s 4* z zajtrkom, v Lehu 5 nočitev v hotelu A kategorije s polnim penzionom, 3 nočitve v preprostem hotelu s polnim penzionom, ogledi po programu z vstopninami, lokalni vodniki, spremstvo slovenskega strokovnega sodelavca za Indijo, organizacija potovanja.

V ceni ni všteto: napitnine v Indiji 50 € na osebo (obvezno doplačilo vodniku na poti), izdatki osebne narave.

 

Obvezno doplačilo ob prijavi – manjša skupina:

skupina 6 – 9 oseb:           570 €

skupina 10 – 14 oseb: 370 €

skupina 15 – 19 oseb: 130 €

Doplačila ob prijavi:  enoposteljna soba 490 €; indijski vizum 85 € (če ga urejamo mi);

 

Ta program je možno združiti s programom Skrivnostna Indija v avgustu 2022

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: od 4.390 EUR

Cena vključuje: vse naštete storitve v obeh programih in letalski prevoz v ekonomskem razredu iz juga Indije do New Delhija.

 

Vizum: Slovenci potrebujemo indijski vizum, ki si ga lahko uredite sami preko spleta na naslovu https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html ali vam ga za doplačilo uredimo mi. Potrebujete najmanj 6 mesecev veljaven potni list od konca potovanja, v katerem sta vsaj 2 prazni strani in eno barvno fotografijo na belem ozadju. Indijski e-vizum velja za dvakratni vstop do 60 dni. Podrobnejše informacije in mejni prehodi, kjer je možen vstop, so dosegljivi na naslednji povezavi https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html oz. na Veleposlaništvu Indije v Ljubljani.

Slovensko spremstvo: na potovanju vas bo spremljal Bojan Gorenc, odličen poznavalec posvetne in duhovne Indije. Več informacij o  njem najdete na www.bojangorenc.com Nanj se lahko obrnete za vsa vprašanja, povezana z vsebino programa,  boyan.gorenc@gmail.com , +386 41 411 290

Informacije in rezervacije: Kompas Novo mesto – Milena Furlan, tel 07 393 1524, 041 346 136,

milena.furlan@kompas-nm.com 

 

Opomba:

Zaradi prilagajanja letalskim prevozom in v primeru nepredvidenih okoliščin si pridržujemo pravico do zamenjave vrstnega reda ogledov med potovanjem oz. do spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa.

Odgovorni organizator potovanja: Kompas Novo mesto d. o. o.

 

Spletne povezave

 

video_image2

Povpraševanje

    Obrazec bo poslal vnesene podatke na naš kontaktni naslov. Podatke potrebujemo, da vam lahko odgovorimo. Vaših podatkov za druge namene ne obdelujemo in jih ne posredujemo tretjim osebam. Če želite naknadni izbris vašega povpraševanja iz naše baze prejetih e-pošt, stopite v stik preko kontaktnih podatkov.

    Show Buttons
    Hide Buttons

    Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.