S poti po Indiji – 2. del – Goa

S poti po Indiji – 3. del – Kerala
7. 2. 2017
S poti po Indiji – 1. del
9. 2. 2017

Piše: Bojan GorencIndija 2011 899

S poti po Indiji – 2. del – Goa

Življenje hipija

Če je kje na zemlji raj, potem je gotovo v Goi. Nekdanja portugalska kolonija, ki je eden od indijskih biserov, uživa pri popotnikih že dolga leta velik sloves, glavni razlog za to pa so nepregledne peščene plaže in kokosove palme, ki dajejo zavetje pred vročim soncem. Vendar pa sonce, pesek in morje ni vse, kar Goa lahko ponudi. Pretežno je katoliška in tu so neverjetno lepe cerkve, ki se čudovito vklapljajo v okolje. Goanci so zelo pobožni in temu primerno se največji religiozni prazniki proslavljajo zelo pompozno, večkrat po cele dneve in noči.

Ogromno turistov preživi božične in novoletne praznike ravno v Goi. Ljudje živijo lahkotno, brez hitenja, kar daje deželi čisto drugačen karakter od preostale Indije. Ko sem bil tam pozimi 1982/83, sem v polnosti užil njihovo vsakdanje življenje. Čeprav sem večino časa preživel na plažah, sem bil deležen tudi pisanosti mest v notranjosti, kjer so zelo živahne in slikovite tržnice, zlasti pa številne delavnice mojstrov tetoviranja. Ni veliko manjkalo, pa bi si v eni izmed njih tudi sam dal narediti tatu.

V tem obdobju življenja sem bil hipi, zato sem seveda imel zelo dolge lase, bil v družbi ljudi, s katerimi sem kadil travo, poslušal psihodelično glasbo ter filozofiral o svobodi in še čem. S Sarom sva bila odličen tandem. Jaz sem skrbel za organizacijo potovanja, on pa za duhovno telovadbo, kakor je to sam rad poimenoval. Pomenila je poglabljanje vase.

India7Ko sva prišla v Goo, sem mislil, da sva prišla v nebesa, zato sva tudi ves čas bivanja v Indiji preživela tam. Danes vem, da Indija še zdaleč ni samo Goa, vendar so bila takrat zame tam nebesa, in pika. Peščene plaže, palme, prodajalci sadja in razne krame, ki pridejo k tebi in ti vse prinesejo, te zmasirajo, očistijo ušesa, polne peska, pa še kaj. Da ne omenjam, kajenja hašiša, uživanja LSD-ja in zabav, ki so se vrstile dan za dnem. Takšen je bil takraten utrip Goe, ki je bila tako kot Kalifornija meka hipijevske kulture. Razen tega pa sem bil prvič v življenju sredi zime v tropskih krajih, medtem ko je bil v Sloveniji sneg in temperature pod ničlo.

Bil sem v pravi ekstazi, bilo mi je rajsko. Pravzaprav se mi je ‘utrgalo’. Vajeti so odpadle. Odvrgel sem obleko, izvajal rituale, sledil znamenjem in bil Bog. Imel sem razne uvide, spoznanja in izkušnje, še posebno v zvezi s Krišno, ki mi je bil zaradi dolgih las najljubša identifikacija. Postal sem nor na Indijo, zaljubil sem se vanjo in verjetno bi ostal tam, če me Sar ne bi spomnil, da se morava zaradi pomanjkanja denarja vrniti.

V hotelu pod milim nebom

Goa leži približno 500 km južno od Mumbaja na zahodni obali Indije. Njena zgodovina sega že v 3. st. pr. n. š. in je večkrat menjavala hindujske in muslimanske vladarje, dokler ni leta 1510 prišla pod Portugalce. Pod njihovo oblastjo je bila do leta 1961, ko so jih Indijci v nekrvavi vojaški operaciji izgnali.

Kot rečeno, največji turistični zaklad Goe so njene peščene plaže, kjer častilci sonca vsekakor pridejo na svoj račun. Na robovih plaž so razne restavracije z morsko in zahodno hrano in številne čajnice, kjer vrtijo različno glasbo. Videl sem celo nekaj v stanovanje preurejenih avtobusov in kombijev, ki so se pripeljali iz Evrope; pred prihodom iranskega verskega voditelja Homeinija na oblast jih je bilo veliko veliko več. Vse te restavracije in čajarne so zelo preproste, največkrat na hitro zgrajene iz bambusa – skoraj edinega gradbenega materiala.GOA-1

Kljub temu da je v bližini plaž veliko možnosti namestitev, sem prvo poletno zimo v svojem življenju preživel pretežno na plaži. Če danes pomislim na to, se mi zdi prav neverjetno, da sem dobra dva meseca spal na plaži. V tem hotelu ‘jasno nebo’ sem vsako noč lahko razločno videl na desetine zvezdnih utrinkov, kar je bivanje skupaj s šumenjem morja naredilo prav magično. Ves čas so potekale tudi razne zabave, ki so za Goo že sinonim.

Značilnost peščenih plaž je bil takrat tudi nudizem, ki pa je bil ves čas preganjan, saj so domačini za javno goloto zelo občutljivi, zato ga v današnjih časih ni več. Po plažah se sprehaja veliko prodajalcev razne krame, oblek, torbic, nakita in sadja. Pravi užitek je, ko ti pred nosom razbijejo kokos ali pa celo naredijo sadno solato, saj je oboje odlična osvežitev pred vročim soncem. Najdejo se še ‘zdravniki’, ki ti očistijo od peska zamašena ušesa, in pisani živalski svet, kjer prevladujejo srake, krave in psi. Morje ponuja s svojimi dokaj visokimi valovi odlično zabavo, saj je jahanje valov šport, ki se mu ne moreš odpovedati.

Zelo znan je bolšji sejem ob plaži Anjuna, ki poteka vsako sredo in na katerega pridejo obiskovalci z vseh goanskih plaž. Tam se prodajajo stvari iz vse Indije, na voljo je obilo dobre hrane, glasbe v živo, veliko je raznih umetnikov z vsega sveta, pa tudi kar nekaj ostarelih ‘hipijev’, ki v Goi živijo že desetletja, saj so bile peščene plaže že od 60. let raj za hipije vsega sveta, sam pa sem doživel vrh in konec njihovega gibanja.

Danes je Goa turistično zelo razvita, saj so tako iz Evrope, kot ostalega sveta mogoči neposredni čarterski poleti, pa tudi Indijci sami so začeli trumoma hoditi tja. Nič čudnega. Goa je resnično lepa in atraktivna. Kilometri čudovitih plaž, toplo arabsko morje, sproščena atmosfera, dobra hrana…, vse to omogoča absolutno relaksacijo in sanjske počitnice. Jutranji sprehodi ob obali so nekaj posebnega, morda naletite celo na slona, svete krave, čez dan uživanje na plaži, zvečer pa sanjski sončni zahod. Množica trgovinic omogoča nakupe najrazličnejših spominkov. Večeri v Goi so nekaj posebnega, celotna plaža se ovije v preobleko številnih lučk restavracij, ki vabijo s svojo ponudbo. V notranjosti si je mogoče ogledati plantaže začimb in v naravi videti kako raste ananas, ingver, kurkuma, poper, vanilija, žafran, cimet, koriander in ostale nam sicer znane eksotične začimbe. V nekdanji prestolnici stari Goi je srednjeveška trdnjava in bazilika sv. Frančiška Xavierja, pomemben romarski center za katolike iz vse Azije.  

(se nadaljuje …)

24.3.2009 10_52_18

 

Show Buttons
Hide Buttons

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.